اولین فرزند شیخ محمدعلی اعلمی هرندی در سال 1281ش در قریه هرند دیده به جهان گشود، پدرش در کسوت روحانیت نبود؛ لکن مرجع بسیاری از مردم جهت رفع امور بویژه مسائل شرعی بود.
هبةالله در ایام نوجوانی به همراه برادرش نورالله به اصفهان آمده و در مدرسة صدر بازار به تحصیل و کسب دانش اشتغال ورزید. در حوزة علمیه اصفهان از حضور استادانی متعدد بهره مند گردید. از حاج شیخ محمدرضا نجفی مسجدشاهی، حاج میرمحمدصادق مدرس خاتونآبادی، حاج میرسید علی نجف آبادی، شیخ محمدحکیم خراسانی، سید محمد مدرس نجفآبادی، علومی مانند فقه، اصول، فلسفه و حکمت را به خوبی فرا گرفت و از حاج میرزا ابوالهدی کلباسی در علم رجال بهره کافی برد. از اساتید دیگر وی شیخ علی عاشق آبادی است.
از جمله شخصیتهای علمی و استادانی که به او اجازة روایتی و اجتهاد داده اند می توان از سید ابوالحسن اصفهانی، آخوند ملا محمدحسین فشارکی، آقا شیخ محمدرضا نجفی و آقا سید محمد نجف آبادی نام برد. اجازات مراجع نامبردة اصفهان نیز به نظر آیات عظام نجف و قم رسیده و آنها نیز آن را امضا نموده و به مهر خویش مزین کرده اند. که اشهر و اعلم آنان آقا سید ابوالحسن اصفهانی و آقا ضیاءالدین عراقی بوده اند.
بنا به نوشته سید مصلح الدین مهدوی «شیخ هبةالله عالمی خلیق و فاضلی محقق و دقیق بود و دائماً به تدریس و تربیت طلاب اشتغال داشت و با همه سختیهای زمان صبر و شکیبایی را از دست نداد و از جادة زهد و قناعت خارج نشد».
علیرغم پیشنهادهای بسیار در باب جماعت در مساجد و مدارس وی از مریدداری گریزان بود. وی در مدرسة جده کوچک مجلس بحث و تدریس داشت . وی از صبح تا شب، تمام رتبه های درسی (از مقدمات تا سطح عالی) را تدریس می نموده است.
از جمله شاگردان وی می توان به شهید سید محمدحسین بهشتی، سید محمدباقر کتابی، سید کمال ا لدین نوربخش، شهید محمد منتظری، شیخ محمدحسین فاضل کوهانی علی شیخ الإسلام سید محمدجعفر میردامادی سدهی و شیخ ابوالفضل نجفی خوانساری، سید محمدعلی روضاتی، سید علاءالدین مدرس مطلق، سید علی میرلوحی و سید محمدعلی ابطحی اشاره کرد.
تبحر وی در علم اصول قابل توجه بود، در مباحثه خوشبیان و چیرهدست بود. مباحثات وی و دوستانش که معمولاً در مدرسة صدر بازار اصفهان صورت میگرفت، بار علمی بسیار داشت. در دانشهایی مانند ادبیات نیز در سطحی عالی تدریس می کرد. او را مدرسی خوش ذوق، دقیق و نیکوگفتار توصیف کرده اند.
از دوستان و یاران صمیمی وی می توان شهید سیدابوالحسن موسوی شمس آبادی، سید عبدالحسین طیب، شیخ مجدالدین نجفی (مجدالعلماء)، شیخ مرتضی اردکانی و محمدحسن سه چهاری را می توان نام برد.
از آثار وی کتاب «بابیها چه میگویند» در سال 1348ق در مطبعه علمی در تهران به چاپ رسیده است.
شیخ هبةالله موحدی هرندی به واسطة بیماری سرطان معده که مدت شش ماه ادامه یافت، مدتها در بیمارستانهایی از جمله بیمارستان رحیم زاده احمدآباد، امیرالمؤمنین(ع)، بستری بود و سرانجام در شب چهارشنبه22 صفر 1366ق/8بهمن 1327ش وفات یافت و در یکی از اتاقهای شرقی تکیة کازرونی (اتاق صدیقین) به خاک سپرده شد.
مشروح زندگی نامه